Головна » 2012 » Травень » 3 » Про історичний зліт 18 – 20 квітня у м. Запоріжжі «Як енергодарці Запоріжжя підкоряли …»
09:56
Про історичний зліт 18 – 20 квітня у м. Запоріжжі «Як енергодарці Запоріжжя підкоряли …»
«Як енергодарці Запоріжжя підкоряли …»
              18 – 20 квітня у м. Запоріжжі (о. Хортиця) відбувся ІІІ обласний історико – краєзнавчий зліт учнівської молоді «Великий Луг». Основним завданням зльоту було виховання патріотизму, поваги та бережливого ставлення до історичної спадщини рідного краю, поширення кращого досвіду роботи з історичного краєзнавства та виявлення обдарованої молоді.
Наше місто на історичному зльоті було представлено командою «Серце Данко» у складі: Бодако Денис, Поляков Влад, Потоскуєв Валерій, Сущенко Денис, Білобокова Софія, Жураковська Любава, Паук Катерина та Стрельнікова Аліна.

Всі вони є активними учасниками історико – краєзнавчого об’єднання «Атей», яке очолює Ленінець Г.В., керівник гуртків Енергодарського центру туризму, краєзнавства та спорту.
             Крокуючи туристськими стежками рідного краю, юні краєзнавці вивчають природу рідного краю, його історію, географічні особливості, знайомляться з цікавими людьми, їхніми надбаннями, записують їх спогади. Учасники об’єднання вважають, що всі, хто серцем і душею прагнуть пізнати свій рідний край, вивчити його історію, відкрити для себе його неповторну красу, повинні прилучатися до туристсько – краєзнавчої роботи. Бо де ще можна набути неоціненого досвіду дослідницької роботи, зробити нові відкриття, розкрити загадки історії. І не тільки. В експедиціях та походах можна навчитися розуміти й цінувати одне одного, загартуватися морально та фізично…
             Програма зльоту була дуже різноманітною та насиченою. Учасникам довелося у творчій формі представити свою групу ( конкурс «Візитка команди». В цьому конкурсі наша команда посіла почесне І місце.) Потім позмагатися у «Туристичній естафеті», переправляючись по вірьовці з перилами, рухаючись по жердинах, подолавши перешкоду з допомогою «маятнику», поставивши намет. Знову енергодарці виявилися найспритнішим. Але найцікавіше ще було попереду.
            На слідуючий день у північній частині о. Хортиця проводився контрольний історико – краєзнавчий маршрут. Кожна команда проходила маршрут, орієнтуючись за картою. Знайшовши КП, учасникам потрібно було дати відповіді на теоретичні питання з історичного краєзнавства. По закінченню змагань гуртківці відвідали історико-краєзнавчий комплекс «Запорізька Січ», де детально ознайомилися з побутом та традиціями запорізьких козаків. Потім  керівник команди Ленінець Г.В. провів для вихованців цікаву екскурсію з відвідуванням  «Святилища».

            Британський пам'ятник Стоунхендж (англ. stone — кам'яний, henge — тип доісторичної архітектурної земляної споруди) відомий у всьому світі.  Але мало хто  знає, що на Хортиці є аналог всесвітньо відомої пам'ятки. У епоху бронзи на Хортиці виникли святилища, які, окрім культового призначення, використовувалися для здійснення астрономічних спостережень. Святилище, яке науковці Національного заповідника «Хортиця» і археологи називають «українським Стоунхенджем», знаходиться на висоті Брагарня, що підноситься над рівнем Дніпра на 31 метр.

          Останній конкурс «Фольклорно – етнографічна композиція «Зустріч весни» проходив у формі обрядового дійства. Діти співали веснянки, водили хороводи, грали в народні ігри, закликали весну з допомогою «жайворонків» (обрядове печиво). 
         В загальному заліку команда Енергодару посіла 5 місце. Звичайно, це трішки затьмарило враження від зльоту. Але проаналізувавши ситуацію, ми вирішили, що команда отримала задоволення від змагань, знайшла нових друзів, збагатилася духовно. І це найголовніше!
 

Переглядів: 827 | Додав: ctks | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
).ready(function(){ var timeinseconds=3*60*60; $("span.timestaaamp").each(function(){ var curt=$(this).html(); $(this).html(timeElapsedString(+curt)); }); $(".whileremovingbuttons").each(function(){ var time=$(this).html(); var d=new Date(); var now=Math.round(d.getTime()/1000); if ((now-timeinseconds)>time && time) $(this).next("div").hide(); }); function commentbb(tx) { if (tx==1){ var str=prompt('Введите ссылку на изображение',''); var name='[img]'+str+''; } else { var str=prompt('Введите ссылку',''); var name='[url]'+str+''; } if (str) { $('#message').val($('#message').val()+' '+name+' '); $('#message').focus(); var pp = $('#message'); val = pp.val(); if (val.charAt(val.length-1) != " ") { val += " "; } pp.focus().val("").val(val); } }